زئین (Zein) نوعی پرولامین یا پروتئین ذخیرهی اصلی ذرت است که چیزی در حدود چهل و پنج تا پنجاه درصد پروتئینهای ذرت را شامل میشود.
پروتئینها در برابر اکسیژن، دی اکسید کربن و چربی، به خصوص در رطوبت نسبی پایین، خواص ممانعتی مناسبی دارند. برای آنکه با زئین و خصوصیات آن آشنا شوید در این بخش همراه ما باشید.
زئین (Zein) چیست؟
زئین نوعی پروتئین ذخیرهی اصلی ذرت است که ارزش تغذیهای نسبتاً پایینی دارد. اما این نوع از پروتئین به دلیل ویژگیهای منحصربه فرد، جایگاه خاصی در تولید بیوپلیمرهای سنتزی و فیلمهای قابل تجزیهی زیستی دارند.
جالب است بدانید که پژوهشهای بسیاری برای بهینه سازی ساخت، خالص سازی و فرآوری زئین و مهمتر از همه استخراج آن در حال انجام است.
زئین نقش کاربردی در برخی از فرایندها ایفا میکند و از این رو تلاش بسیاری برای ساخت تجاری آن با هزینهی پایین در حال انجام است.
خواص زئین (Zein)
. رنگ روشن
. بیبو
. بدون مزه
. غیر قابل حل در آب و خوراکی
پوششهای پروتئینی در واقع پروتئینهایی هستند که میتوانند در تهیهی پوششهای خوراکی برای میوه و سبزیجات تازه استفاده شوند. این پروتئینها از دو منبع به دست میآیند.
- منابع حیوانی نظیر کازئین و پروتئین آب پنیر
- منابع گیاهی نظیر زئین، گلوتن گندم، پروتئین سویا
ویژگیهای منحصربه فرد
. در تشــکیل پوشــشهــای ضــد روغنــی، ضــد آب، شــفاف و نفــوذ ناپــذیر جایگــاه منحصربه فردی را در ســاخت فــیلمهــای قابــل تجزیــه زیســتی ایفا کردهاست.
. در زمانهای گذشته از زئین در ساخت محصولانی نظیر دکمهی لباس، پوششها و بیندرها، چسبها، پارچهی لباس، فنجانهای کاغذی و محصولاتی از این دست استفاده میشد.
. منسوخ شدن استفاده از زئین با سنتز جایگزینهای مصنوعی
جالب است بدانید که بیشترین مصرف زئین در تولید پارچهای به نام “Vicara” بودهاست.
کاربردها
. استفاده از زئین در غذاهای فرآوری شده و داروها
. استفاده از زئین به عنوان پوشش برای آبنبات، آجیل، میوه، قرصها و دیگر مواد غذایی بسته بندی شده
در آخر باید متذکر شویم که نگرانی در مورد هزینههای دفن زبالههای پلاستیکی و علاقهمندی مصرف کنندگان به مواد طبیعی توجه به زئین را بیش تر کرده است.